Év pincészete
Pincészetünk helyszínét tudatosan választottuk ki, a város szélén helyezkedik el. Ennek köszönhetően könnyen megközelíthető, valamint nagy parkolóval és zöld területtel rendelkező épület, ami mindig rendezett környezetben fogadja az idelátogatókat. Építészetileg törekedtünk arra, hogy nem hivalkodó, inkább klasszikus családi, illetve mediterrán pincét szerettünk volna. 35 állásos gépkocsi parkoló, 2 buszparkoló fogadja vendégeinket. Az udvarban lehetőség van nagy teherautóval és kamionnal megfordulni. Tudatosan alakítottunk ki, ekkora teret, ugyanis évente két szabadtéri rendezvényt szervezünk pincészetünk udvarában, ahol több száz ember fordul meg egy-egy rendezvénykor.
Május elején Günzer Tamás Halnapok, valamint június elején Balkán napok eseményt szervezünk. Ezenkívül novemberben az új bor ünnepén Márton napi mulatságnak ad otthont pincészetünk kóstolóterme, amit egy teljesen fedett, fűtött sátorral egészítünk ki, ennek köszönhetően 120 főt tudunk vendégül látni.
Igyekszünk mindig a mindenkori legmodernebb technológiával feldolgozni a termést, 2018-ban megvásároltunk a francia Pellenc cég legújabb fejlesztésű zúzó-bogyozó-válogató gépét, aminek köszönhetően csakis kiváló és egészséges szőlőszemeket dolgozunk fel. Préseink pneumatikusak, erjesztésünk állandó hőmérsékleten hűthető fűthető koracéltartályokban történik.
A bor mozgatást a lehető legkíméletesebben csigaszivattyúkkal oldjuk meg. 12 fejes automata palackozógépsorral töltjük borainkat, a borok szűrése pedig membrán és lapszűrővel történik.
Tekercses címkéző gépünk több fotocellával fel van szerelve, aminek segítségével a különböző borversenyeken elnyert díjakat is géppel tudjuk felhelyezni. Fontosnak tartjuk a barrique érlelő pincénk állandó hőmérsékletét, páratartalmát és a mindenkori tiszta levegőjét. Automata párásító, párátlanító berendezés és levegő csírátlanító készülék biztosítja a megfelelő tisztaságát a levegőnek. Ennek köszönhetően, az általunk maximum 5 évet használt hordók, újszerű állapotban vannak.
Dolgozóink számára kulturált munkakörülményeket biztosítunk. Zuhanyzóval ellátott öltöző van részükre kialakítva, konyhagépekkel felszerelt étkező áll rendelkezésükre, valamint minden munkatárs számára parkolót biztosítunk, a pincészet területén. Ezenkívül a munkahelyen szolgálati autók állnak mindenki rendelkezésére. Folyamatosan megújuló, minőségi munkaruhákat biztosítunk minden munkatársunkra egyénre szabva. Fontosnak tartjuk, hogy egységet alkossunk, ezért a Pincészet összes dolgozójával különböző csapatépítőkön veszünk részt, egy évben többször is. Ellátogatunk különböző borászatokhoz, szakmai kóstolókra, kirándulásokat szervezünk, vagy a pincészet vezetősége megvendégeli a cég munkatársait egy közös vacsorára.
Jelenleg 66 hektár szőlőt művelünk, javarészt újratelepített ültetvények, korszerű térállással, 230 sortáv és 0,75 tőtáv. 5500-6000 tőke/hektár. Alacsony kordon, illetve ernyős művelés módúak.
Az ültetvények 80%-ban kékszőlő, 20%-ban fehér szőlőből állnak.
A fehér szőlőfajtáink: Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Olaszrizling, Chardonnay
Kék szőlőfajták: Portugieser, Kékfrankos, Kadarka, Pinot Noir, Syrah, Zweigelt, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.
Az ültetvényeink 100%-áról egy speciális berendezés segítségével a venyigét összeszedjük, a téli időszakban a fűtés kizárólag venyigével történik és az év minden napján kielégíti a pincészet melegvíz szükségletét.
Pincészetünk kizárólag classic és prémium száraz borokat készít. Igyekszünk széles termékkínálattal jelen lenni a piacon, ami általában több mint 20 borfajtát és több borcsaládot jelent. Classic és reduktív boraink közép ár fekvésűek. Ebben a kategóriában készítünk, fehér, rosé illetve vörösbort. Prémium boraink vörös szőlőfajtából készülnek, egy kivételével. Nagy büszkeségünk a Bocor borcsalád. A Bocor dűlő Kisharsányban található, a legnagyobb egybefüggő területünk 16 hektár, ami egy 3 oldalról védett katlan. 2009-ben újonnan telepített terület, amiről 2011 óta készítünk prémium borokat.
Pincészetünk másodlagos terméke, szőlőmagolaj valamint Irsai Olivér szőlőből készült szőlőpálinkánk.
Legnagyobb büszkeségünk, hogy három egymást követő évben, Rosé borunkat Magyarország legjobb új borának választották. (2016-2017-2018)
Pincészetünket több megtiszteltetés érte az eddigi pályafutása alatt. 2008-ban Sólyom László köztársasági elnök tette tiszteletét vendéglátóegységünkben, ahol 4 villányi borásszal együtt láttuk őt vendégül.
2012 júliusában Észtországban vehettünk át egy díjat. Pincészetünket, az Európai Bor és Gasztronómiai Szövetségek Egyesülete (CEUCO) különdíjjal díjazta.
2015-ben Günzer Tamást választották az Év Agráremberének, feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában.
2016-ban elért eredményeink
Villányi Borverseny:
Bocor Cabernet Franc 2012-Aranyérem
Chardonnay 2015- Aranyérem
Rosé 2015- Aranyérem
Mátyás 2012- Aranyérem
Bocor Grandior Merlot 2012- Aranyérem
Magyar Bormustra XXXVII. Országos Borverseny:
Bocor Cabernet Franc 2012- Aranyérem
Ördögárok Merlot 2012- Aranyérem
Mátyás Cuvée 2012- Aranyérem
Bocor Grandior Merlot 2012- Aranyérem
Magyarország legjobb újbora: Rosé 2016
Mundus Vini: Bocor Grandior Merlot 2012-Aranyérem
Magyar Hölgyek bora 2016:
Bocor Chardonnay 2015 – legjobb fehérbor
Rosé 2015 – legjobb rosé bor
Mátyás Cuvée 2012 – legjobb vörösbor
2017-ben elért eredményeink
Villányi Borverseny:
Ördögárok Merlot 2012- Nagy aranyérem
Bocor Chardonnay 2015- Aranyérem
Rosé 2016- Aranyérem
Bocor Cabernet Franc 2012- Aranyérem
Mátyás Cuvée 2012- Aranyérem
Bocor Grandior Merlot 2012- Aranyérem
Országos Borverseny:
Mátyás Cuvée 2012- Aranyérem
Ördögárok Merlot 2012- Aranyérem
Bocor Grandior Merlot 2012- Aranyérem
Magyarország legjobb újbora: Rosé 2017
SUPER 12: Bocor Grandior Merlot 2012
Concours International De Vins:
Mátyás 2012 – Aranyérem
Ördögárok Merlot 2012 – Aranyérem
Top 100 magyar bor:
Bocor Grandior Merlot 2012 - 23.hely
Ördögárok Merlot 2012 – 84.hely
XVIII. Takarékszövetkezeti Borverseny:
Bocor Grandior Merlot 2012 - Aranyérem
Mátyás Cuvée 2012 - Aranyérem
Mont Blanc 2016 - Aranyérem
Ördögárok Merlot 2012- Aranyérem
2018-ban elért eredményeink
Villányi Borverseny:
Rosé 2017 – Legjobb Rosé bor, Aranyérem
Gyöngyöző Irsai Olivér 2017- Aranyérem
Bocor Chardonnay 2016 – Aranyérem
Országos Borverseny:
Rosé 2017 - Aranyérem
Borkiváloságok: Bocor Villányi Cuvée 2015
Magyarország legjobb újbora: Rosé 2017
Chardonnay Du Monde:
Bocor Chardonnay 2016 - Ezüstérem
Top 100 magyar bor:
Bocor Grandior Merlot 2012 – 82.hely
Pincészetünk három budapesti borkereskedéssel dolgozik együtt, ezenkívül számos multinacionális cégbe direkt módon szállítunk borokat.
Termékeink 20%-a általunk üzemeltett vendéglátóegységünkben kerül értékesítésre, valamint webshopunkban és fesztiválokon értékesített borok is ide tartoznak.
Éves szinten a teljes értékesített palackszámunk, 500.000 palack. Sikertermékeink abszolút a Rosé, amivel már 3. éve nyertük el Magyarország legjobb újborának járó díjat, valamint egy reduktív fehér házasítás a Mont Blanc cuvée, ami Olaszrizling, Chardonnay és Muscat Ottonel szőlőfajtákból áll.
E 2 termék adja ki a forgalmunk 50%-át és szinte nem elegendő az általunk készített palackszám a következő évjárat megjelenéséig.
A cég export mennyisége kb. 15-20%. A legfontosabb multinacionális partnerünk által 5 különböző országba exportálunk, Németország, Lengyelország, Horvátország, Írország és Észak-Írország. Ezenkívül értékesítünk még Kínába, Csehországba és Szlovákiába.
Pincészet arculatát 2017-ben változtattuk, szerettünk volna egy modernebb, letisztultabb vonalat képviselni.
Változott a Pincészet logója, illetve az összes bor címkénk. A különböző borcsaládok másmás címkéket kapnak, így egy egységet alkotnak, reduktív borok, classic borok, Bocor borcsalád, prémium borok.
Több közösségi médiában megtalálható Pincészetünk, fő social media csatornánk a facebook és instragram, ahol a követőink száma évről évre növekszik. Ezeken a platformokon aktuális képeket prezentálunk a fogyasztóink felé, pl., hogy éppen milyen eseményen, borkóstolón, fesztiválon veszünk részt, milyen folyamatok folynak éppen a pincészet életében, pl. szüret, palackozás, saját rendezvény. Valamint itt osztunk meg minden olyan dolgot, ami a Pincészet körül történik, hírek, borversenyen elért eredmények, általunk szervezett események. Az online megjelenések mellett többször szerepelünk nyomtatott sajtóban, valamint tv-ben, rádióban, igyekszünk ezeken a platformokon is szólni fogyasztóinkhoz. Ezeknél a publikálásoknál, hozzáértő grafikus által tervezett anyagok jelennek meg rólunk, illetve pincészetünkről. Míg a social média felületekre általában saját gyártású tartalmak kerülnek.
Pincészetünk borai az ország számos helyén megvásárolhatók. Emlékezetes borok készítésére törekszünk, valamint borkülönlegességeket készítünk. Két személyes kedvencünk van, egy Cabler fantázianévre hallgató Cabernet Sauvignonból készült siller bor, amit 48 órán át áztattunk héjon. Egy különleges 0,5 literes palackba töltjük. Nevét a CABernet és SilLER „házasításából” kapta. Másik borkülönlegességünk, a 2012-ben készült Bocor Grandior Merlot, a pincészet 23 éves borászati pályafutásának legszebb vörösbora.
Fontos számunkra, hogy személyes kontaktban legyünk fogyasztóinkkal, ezért minden rendezvényen családunk egyik tagja képviseli Pincészetünket, legyen szó borvacsoráról, borkóstolóról, borfesztiválról. Ezeken az eseményeken tudunk jobban megismerkedni a borainkat fogyasztó vendégkörrel. Helyben a pincészetünknél is, kizárólag családtagok tartják az üzemlátogatást és borkóstolót. Éves szinten több rendezvényt szervezünk, annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék Pincészetünket, hogy honnan is származik a bor, amit fogyasztanak. Idén már 8. alkalommal szervezzük meg a márton napi mulatságot, ahol Günzer Tamás mutatja be az új borokat.
Ezenkívül évente kettő szabadtéri rendezvényünk van, ahol szintén több száz ember ismerheti meg családi borászatunkat, valamint egy plusz élményről is gondoskodunk. Egy úgy nevezett Ördögárok kalandtúrán vehetnék részt azok, akik kíváncsiak mi is van a palackon túl. Vendégeink egy traktoros túrán vehetnek részt, Villány egyik legszebb dűlőjébe, az Ördögárok dűlőben. A pincészethez tartozó parkoló tudatosan épült ekkora méretűre, ugyanis számos esküvőnek ad otthont, amit a Szársomlyó hegy mögött lebukó nap még csodásabbá varázsol.
Günzer Tamás, pincészet tulajdonosának szerepvállalása, közösségi aktivitásai:
• 2006-tól kezdve, két ciklusban önkormányzati képviselő, Villány Város Képviselő Testületének tagja és Településfejlesztés Bizottság elnöke
• 2010-2014 Villány Város Alpolgármestere
• 2016-2018 Nagyharsányi Hegyközség elnöke
• 2018-ban Siklós-Villány Borút elnöke
• 2018-tól Villányi Hegyközség alelnöke
• Villányi Borrend Nagytanácsának tagja, főpohárnoka
A borászat integrációs szerepe viszonylag nagy, a saját 66 hektár mellett, további 20 hektárról vásárolunk fel kisebb termelőktől borainkhoz alapanyagot. Kizárólag egészséges szőlőt dolgozunk fel, ezért a szüretet saját munkatársainkkal végezzük.
Évente országos szinten számos borfesztiválon képviseljük pincészetünket, Budapesten, Etyeken, Szegeden, évente többször is. Ezenkívül részt veszünk a villányi borvidéken szervezett összes programon, mint például Rosé maraton, Vörösbor fesztivál, Borzsongás, Franc and Franc, „Ha péntek akkor Villány!”.
Az idei évben hatodik alkalommal rendeztük meg a Halnapok eseményünket. A rendezvényre a horvátországi Kopácsról érkező halfőzőmesterek készítenek különböző halételeket szabad tűzön, fő specialitásuk közé tartozik a csiptetős ponty. A rendezvény ideje alatt bárki betekintést nyerhet a pincészet életébe, vezetett üzemlátogatással egybekötött borkóstolót tartunk az érdeklődőknek, illetve traktoros Ördögárok kalandtúrán tudnak részt venni a hozzánk ellátogatók, Villány egyik legszebb dűlőjét mutatjuk meg nekik. E program ideje alatt, Villány városában a Borzsongás nevű esemény zajlik, így a városunkba látogatók több pincészetnél is részt tudnak venni különböző programokon, illetve gasztronómiai élményeket szerezhetnek.
2019 júniusában, egy Balkán napok nevű rendezvényt is tartottunk pincészetünk területén, szinte hasonló módon, mint a halnapokon, májusban. Igyekeztünk színesíteni a szabadtéri programkínálatunkat, ezért döntöttünk amellett, hogy más gasztronómiával készülünk vendégeink részére. A rendezvényen a Balkánról származó híres ételeket készítenek a szakácsok, egészben sült bárány, malac, cevap, baklava és sok más finomság is helyett kap az étlapon.
Pincészetünk szoros együttműködést ápol a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakközép Iskolával. Minden évben megrendezésre kerül a Szőlész-Borász Szakma Kiváló Tanulója verseny, ahol Pincészetünk tulajdonosa, Günzer Tamás is vett már részt a verseny elnökeként. Ezeken a versenyeken Pincészetünk állást ajánl a nyertesének, ezenkívül az iskola tanulói számára szakmai gyakorlati helyszíntbiztosítunk.
A Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakközép felnőttképzést is indít minden évben, az oktatás és gyakorlati tanórák alatt a tanulók Pincészetünknél gyakorlatban is elsajátíthatják a gépek működésének menetét, valamint, hogy egy borászati üzem miként is működik.
Pincészetünk két részletben épült, az első beruházás 2011-ben készült el, a második pedig 2018-ban. Az 1200nm-es pince két részből állt, egy 400nm-es barrique érlelő a föld alatt és egy 800nm-es föld fölötti épület, ami áll szőlő feldolgozóból, raktárból, irodából és szociális létesítményekből.
2018-ban bővült 300nm-es palackérlelő föld alatt és a feldolgozó kapacitásunk duplájára nő, így 600nm-en fogadjuk és dolgozzuk fel a szőlőt. Mai napra a teljes üzemméretünk közel 2000 négyzetméter. Szélsőséges időjárás miatt 120nm-es fedett féltetőt alakítottunk ki, ami lehetőséget ad arra, hogy minden körülmény között fedett terület alatt tudjunk dolgozni.
A jövőben vendéglátóegységünket, kóstolótermünket szeretnénk modernizálni, illetve nagyobbítani, valamint természetközeli szálláshely kialakításán dolgozunk jelenleg.