Magyar Bor Nagydíj 2021
Jelölnek, szavaznak, bírálnak
A Magyar Bor Nagydíj és a Magyar Borszakírók Köre
A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös - száraz és félszáraz - borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2021 nyerteseiként, amelyek ezúttal a neszmélyi Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019 és a villányi Günzer Tamás Mátyás Cuvée 2018 lettek.
A Magyar Borszakírók Köre 2016-ban alakult azokból a borászati újságírással foglalkozó újságírókból, akik huzamosabb ideje írnak a témáról. Az alapítói kör többségi szavazattal vesz fel új tagot. A jelenlegi tagnévsor: Bukovics Martin, Cseh Gábor, Darin Sándor, Dékány Tibor, Dlusztus Imre, Ember Sándor, Geönczeöl Attila, Győrffy Zoltán, Izsák Norbert, Kling József, Konkoly Mihály, Kopcsay László, Kosárka József, Kovács Pál, Kövesdi István, Megyeri Sára, Németh Ágnes, Németi Sándor, Silye Sándor, Szabó Edit, Tompa Imre és Zelnik Bálint. A civil szervezetet Györffy Zoltán, Kosárka József és Szabó Edit képviseli.
A „Super 12” ötlete és a lebonyolítás gondolata Kosárka Józsefé. Kezdeményezésére 2017-ben szavaztak először a borszakírók, s miután a módszer bevált, maradtak az eredeti lebonyolítási rendnél. Először mindenki bevisz, azaz jelöl 3-3 fehér és vörös tételt, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”.
Ezek kereskedelmi forgalomban kapható, öt évesnél nem idősebb borok. A második fordulóban a már jelölt borokra lehet leadni a szavazatot úgy, hogy a szavazó az általa jelöltre nem adhat le voksot. A harmadik körtől már újra támogathatja a szavazó a saját jelöltjét. A hatodik-hetedik körre összeáll a legtöbb szavazatot megszerző 12-12 tétel. Ezután a borszakírók a hagyományos 100 pontos bírálati rendszerben minősítik a döntőbe jutott borokat, kétszer is bírálva, különböző sorrendben, két bizottságban.
A 2021-es „Super 12” listákon ezúttal összesen 12 hazai és 2 határon túli borvidék (Ménes, Szerémség) képviselteti magát: a legtöbb borral Tokaj és Villány (4-4), valamint Szekszárd (3). A borok között 16 a fajtabor és 8 a házasítás. A termelők összesen 17 szőlőfajtát dolgoztak fel ezeknek az elkészítéséhez, közülük a legtöbbször használtak a Cabernet/Villányi Franc (8), a Merlot (6), a Furmint (5) és a Syrah/Shiraz (4) voltak.
A két listára az alábbi fehér és vörös borok kerültek (ABC sorrendben):
Barta Pince KVG Furmint-Hárslevelű 2019
Figula Pincészet Sáfránkert Olaszrizling 2017
Gizella Pince Furmint 2018
Hernyák Birtok Altberg 2018
Holdvölgy Pincészet Intuition Kabar 2018
Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2019
Kikelet Pince Lónyai Hárslevelű 2019*
Pálffy Szőlőbirtok és Pince Olivin 2019
Sagmeister Borászat Kanias Furmint 2017*
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Mária Egri Cuvée G.S. 2017
Szabó Pince Cirfandli 2020*
Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfark T.S. 2016
**********
Balla Géza Pincészet Cabernet Sauvignon Sziklabor 2017
Günzer Tamás Pincészete Bocor Villányi Franc 2017
Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2018
Heimann Családi Birtok Barbár 2017
Heumann Pincészet Trinitas Villányi Franc 2017
Ikon Borászat Tulipán 2017
Lelovits Tamás Pincészete Villányi Franc 2017*
Takler/Eszterbauer/Mészáros/Bodri Etalon Cuvée 2018
Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017*
Sol Montis Borászat Syrah 2018*
St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő Egri Bikavér S. 2017
Vesztergombi Pince Kerékhegy Shiraz 2017
(A 24 bor között 3-3 olyan fehér, illetve vörös van, amelyeknek a termelője első alkalommal* képviselteti magát a „Super 12” listán. Az erre rendszeresen felkerülő borászatok közül kiemelkedik a St. Andrea és Balla Géza, összesen 9, illetve 6 szerepléssel.)
A díjak (trófeák és oklevelek) ünnepélyes átadására a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is a Debreceni Borozó magazin szervezésében kerül sor a cívisvárosban, amikor a hagyományos rendezvény megtartására a járványügyi helyzet alakulása lehetőséget ad majd.