Magyar Sommelier Szövetség látogatása

Május végén 18 sommelier, akiknek a soraiban néhány borszakíró is megbújt, látogatott Villányba a Günzer Tamás Pincészetébe. A vendégek között ott volt Dékány Tibor, hazánk egyetlen Oscar-díjas fotóművésze, több sikeres borkönyv szerzője, aki összekötő kapocs a Magyar SommelierSzövetség és a Magyar Borszakírók Köre között. A Bor és Piac című szaklapban azonnal beszámolt az úti élményeikről. Ebből az írásból emelünk ki részleteket:

Günzer Tamás napjainkban elismerten a legjobb, legismertebb borászaink közé tartozik. Ennek talán legfontosabb fokmérője, hogy 2019 óta minden évben megszakítás nélkül tagja a borászok szűk körű elit csapatának, a Magyar Bor Akadémia által szervezett Év Bortermelője választás legjobb ötösének. Így történt ez a legutóbbi, 2022 decemberében meghirdetett eredmény esetében is, amikor rajta kívül még Figula Mihály, Lamport József, Liptai Zsolt, és Vesztergombi Csaba alkották az élmezőnyt.

A pincében hordóból kóstolhatta a társaság a még érlelődő tételeket. Visszatérve azután a Grandior borteraszra, előkerültek Günzer Tamás féltett kincsei. Bevezetőként kikerült a dugó egy 2020-as GT 50 + palackból. Jöttek aztán a Mátyások, azaz az Ördögárok Merlot-k szép sorban 2020-ból, 2018-ból, aztán 2017-ből. A Bocor egy klasszikus Bordeux-i házasítás a Bocor dűlőből, ebből a 2017-es került a poharakba, majd egy Bocor Franc is érkezett ugyanebből az évjáratból. A Grandior a pincészet prémium terméke a Bocor dűlőből, Merlot fajtából. Ezek közül a 2019-es meg a 2017-es palackból, míg a 2011-es meg a 2012-es dekantálóból került a poharakba, ugyanúgy, mint a muzeális 2007-es Mátyás.”