Vinagora 2022 - Nagyarany és Champion díj

Vinagora 2022: Nagyarany és Champion-díj a 2021-es rozénak

 

            A VinAgora hazánk legnagyobb borversenye, ahol nemzetközi a borok és a bírálók mezőnye.  Idén ismét szép számú nevezés érkezett, rekord számú külföldi borral. Összesen 941 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve.

            A verseny a borok mezőnyét tekintve nagyon izgalmas volt, sokszor kihívás elé állítva a szakembereket. A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok mintegy 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben. Az ennek megfelelően véglegesített érem ponthatárok alapján végül 9 nagyarany-, 160 arany-, 116 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion díj, valamint további 25 különdíj született.

            Günzer Tamás 2021-es rozéja a legmagasabb pontszámot érte el kategóriájában, ezért Champion-díjat érdemelt, s mivel 95 pont fölötti átlagértéket kapott, nagyaranyérmet is kapott. A kiváló eredmény értékeléséhez hozzá kell tenni, hogy ez a rozé a Lidl Áruházlánc egyik legnépszerűbb terméke, a magas minőségű bor százezres nagyságrendben fogy el, s ezzel ízlést is formál. 

            A bírálók szöveges értékeléséből kitűnik, hogy tisztának, tükrösen fényesnek ítélték a küllemet. A rozé színárnyalatai közül a hagymahéjat, a kajszit, a narancsot és a lazacot említették. A szín intenzitásában mindannyian a halvány, tehát az elegánsan visszafogott jelleget határozták meg. Jellemző aromák: eper (3 bíráló), málna (4), egres (1), narancshéj (1), maracuja (1), görögdinnye (1), cseresznye (1), mangó (1). Finom és élénk savszerkezete mellett az összbenyomást tekintve a többség az elegáns jelzőt írta a bírálati lapra.